fredag 10 maj 2013

Historiska helgdagar

Igår, 9 maj, firades EU på Europadagen, även om det är si och så med feststämningen till och med i ett grundarland som Frankrike. Dagen firas till minne av den franske utrikesministern Robert Schumans tal 1951 som föregick bildandet av Kol- och stålunionen. 

Det regerande Socialistpartiet, PS, har sitt eget sätt att fira. Inför ett rådslag i juni inbjöds partiföreningarna att skicka in texter om EU-politiken men när innehållet blev för tysk-kritiskt beslutade partistyrelsen att inte ta upp dem för behandling. EU har blivit en känslig fråga för socialisterna.
Onsdagen den 8 maj, var helgdag till minne av andra världskrigets slut. Kriget är ständigt närvarande här i form av monument och veteran-hyllningar. François Hollande deltog i en ceremoni i Paris med den polske presidenten. 

I vardagen i Brest är det mer diskret ; en skylt att en motståndsman bott här eller dödats där försvinner lätt bland all gatureklam och ett monument på torget blir en naturlig mötespunkt (och tummelplats för ljusskygg kommers även om den ofta sker öppet mitt på ljusa dagen) men jag tvivlar att många som passerar ägnar en tanke åt kriget och dess offer.


Place de la liberté i Brest med Monument aux morts.

   
Jean Moulin var en legendarisk motstandsman under andra världskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar