torsdag 9 maj 2013

François Fillon siktar på presidentvalet 2017

Dagens rubriker står François Fillon för. Parlamentsledamoten för UMP och förre premiärministern var i Tokyo och i samtal med journalister sa han att han skulle ställa upp i presidentvalet "quoi qu'il arrive", vad som än händer. Senare preciserade han att det gällde UMPs primärval 2016. Jojo. I det ständigt pågående spelet om makten, i den eviga valrörelsen, spekulerar media och politiker för fullt om nästa presidentval som hålls om fyra år, 2017. Le Monde skriver om det här.
För UMP var 2012 ett annus horribilis; inte bara förlorade de makten, de ägnade hela året åt en uppslitande ledarstrid mellan den moderate Fillon och sittande partiledaren Jean-François Copé, som står mer till höger i linje med Sarkozys valrörelse 2012 (kring ämnen som invandring, nationell identitet och auktoritet). Copé, med makten över partiapparaten, vann valet till partiledarposten efter fuskanklagelser. 
Och i kulisserna bidar Nicolas Sarkozy sin tid. Han sägs vara sugen på revansch. 

I en dokumentär om Sarkozys mandatperiod på France 3 förklarar Fillon skillnaden i synen på FN (Front national) mellan honom själv och Sarkozy: "Nicolas Sarkozy pense que le Front national est à combattre parce qu'il affaiblit la droite. Moi, je pense que le Front national est à combattre parce qu'il est hors des limites du pacte républicain". (Nicolas Sarkozy anser att Nationella fronten måste bekämpas för att inte försvaga högern. Jag anser att Nationella fronten måste bekämpas för de befinner sig utanför den republikanska gemenskapen). 

Fillon bet ihop som Sarkozys undergivne premiärminister, nu försöker han positionera sig som den "anständiga" borgerlighetens kandidat mot Sarkozy som närmade sig Nationella frontens väljare. Det finns iallafall en som inte beklagar sprickan i borgerligheten; den impopuläre presidenten Hollande..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar