tisdag 20 mars 2012

Avslöjande kampanjslogan

Dödsskjutningarna i Toulouse i måndags har ändrat förutsättningarna för valkampanjen i det franska presidentvalet. De närmaste dagarna tävlar kandidaterna att uppträda statsmannamässigt i samband med manifestationer och ceremonier av olika slag. Före dess hade huvudkandidaternas kampanjer börjat utkristallisera sig. La France forte. Det är president Nicolas Sarkozys kampanjslogan. Ett starkt Frankrike. Den främste utmanaren, socialisternas François Hollande kampanjar med budskapet ”le changement, c’est maintenant”. Förändringen, det är nu.  


Sarkozys slogan avslöjar den nationalistiska tonen i utspel om halverad invandring, omförhandling av Schengenavtalet och andra utspel som riktar sig till Nationella frontens väljare. På valmötena i Marseille, Bordeaux och Villepinte (Paris) smattrade ett hav av trikolorer. Det är ett sätt att förflytta debatten till värderingsfrågor istället för ekonomiska och sociala frågor. Nu ska tilläggas att exaltering av den franska republiken och dess universella värderingar (frihet, jämlikhet, broderskap) är vanligt förekommande i fransk politisk retorik, oavsett partifärg. Man kan jämföra med talet om en ”svensk” eller ”nordisk” modell.

Hollandes slogan om förändring är också ganska talande. Den är vag och otydlig men huvudsaken för många väljare är att bli av med Sarkozy och väljarna kan projicera sina egna förhoppningar på en ny vänstermajoritet. Det är förstås något den habile taktikern Hollande är medveten om. Med tanke på det svåra statsfinansiella läget vill han inte binda sig vid dyra vallöften som han inte kan hålla.

När det var Hollandes tur att lägga ut texten i ”Des paroles et des actes” på public service-kanalen France 2 den 15 mars anklagades han också av partiledaren för regeringspartiet, Jean-François Copé för att anpassa budskapet efter åhöraren för stunden. Ett exempel är löftet att upphäva högerns höjning av legala pensionsåldern till 62 år. Hollande lovar att återställa den till 60 år men talar inte gärna om detaljerna i förslaget. För att ha rätt att få full pension krävs nämligen 41 arbetsår och i Hollandes förslag ingår bland annat inte tid med föräldraledighet. I övrigt gäller, som så ofta med Hollande, att han vill precisera detaljerna i kommande förhandlingar och utredningar. Det är en riskabel strategi och motståndarna är inte sena att göra så illvilliga tolkningar som möjligt. I avtalsjuridik finns en ”oklarhetsregel” som säger att den som formulerat sig oklart bär skulden för eventuella feltolkningar. Det borde Hollande ha tänkt på när han formulerade sitt 60-punktsprogram.


Francois Hollande 11 mars. Foto: Flickr



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar