lördag 10 mars 2012

Sarkozy så gott som rökt?


Det är vinna eller försvinna som gäller för Nicolas Sarkozy. Just nu talar det mesta för förvinna. Han har nämligen lovat att om han förlorar presidentvalet kommer han att sluta helt med politiken, ”då kommer ni inte längre att höra talas om mig”, har han sagt. Han har också uteslutit en EU-karriär. Presidentvalet går mot en folkomröstning för eller emot Sarkozy och han ligger dåligt till i opinionsmätningarna en och en halv månad före valet.


Nicolas Sarkozy på valmöte
(SIPA press)



De rikas president försöker bli folkets kandidat

I tisdags deltog Sarkozy i det två och en halv timmar långa programmet ”Des paroles et des actes” på France 2 där han gjorde en hel pudel-kennel. Det handlade bland annat om några förflugna ”fula” ord vid offentliga möten, ovärdiga en president, en semesterresa på miljardären Vincent Bollorés lyxbåt (efter skiljsmässan med dåvarande frun, avskräckande exempel för Reinfeldt) och framförallt besöket på lyxrestaurangen Fouquet’s i Paris efter valsegern 2007.

Symbolhandlingar kan tyckas. Men närheten till välbärgade affärsmän och Sarkozys fascination för rikedom har gett honom epitet ”de rikas president” och president ”bling-bling” och stått i bjärt kontrast till den sociala situationen i landet; stigande arbetslöshet, företagsnedläggningar, nedskärningar i offentlig sektor och ökad fattigdom. I tv-programmet deltog socialisten Laurent Fabius som läste innantill; Sarkozy uppmanade vid sitt tillträde som president medborgarna att utvärdera honom utifrån arbetslösheten, som ökat markant sedan dess. Finanskrisen kom emellan, försvarar han sig och frågar om socialisterna hade klarat av det bättre.

Men det var också symbolhandlingar på ett annat plan, nämligen bilden av presidentämbetet. Franska presidenter som Mitterrand och Chirac var snarare folkvalda monarker som klippte band medan regeringen och premiärministern skötte den dagliga ruljansen. Sarkozy har vänt på ordningen; presidenten ska vara nära vardagspolitiken. Följaktligen har han anklagats för att vara ”omniprésent”, ständigt närvarande och lägga sig i för mycket, hela tiden. Det har till och med fått utmanaren Hollande att lova att vara en ”normal” president.   Nu försöker Sarkozy framställa sig som folkets president och ska man tro hans fru, Carla Bruni-Sarkozy lever de modest..


Nicolas Sarkozy i "Des paroles et des actes"
i tv-kanalen France 2 (SIPA press)

Begränsat ekonomiskt utrymme förflyttar debatten mot värderingsfrågor…

En annan fråga där Sarkozy har problem är ekonomin. Frankrike har ett stort och strukturellt handelsunderskott med omvärlden och de offentliga finanserna är ansträngda. Budgetunderskottet ger inget utrymme för stora satsningar i valrörelsen, tvärtom. Till 2016 ska underskottet ner till EUs krav på maximalt 3 % av BNP, vilket även socialisterna lovat. Därför har regeringen beslutat att från och med oktober höja den generella momsen från 19,6% till 21,2% mot sänkta arbetsgivaravgifter (”TVA sociale”, ”socialmoms”). Socialisterna kommer att upphäva beslutet om de vinner valet.

Socialisterna kritiserar också en av mandatperiodens mest omtalade reformer; ett skattetak för de allra rikaste, som Sarkozy först införde men sedan har avvecklat. Det försvagade statens finanser med 75 miljarder euro under mandatperioden, menar socialistkandidaten Hollande som istället lovar att införa en skattesats på 75% för inkomster över en miljon euro per år. Det är mer en symbolisk skatt, men tillsammans med en översyn av skatteavdragen räknar socialisterna med att finansiera både budgetbalans och satsningar på skolan.

…och Sarkozy försöker locka Le Pen-sympatisörer

Då både UMP och PS är för en stram ekonomisk politik framöver har andra frågor i valrörelsen fått stort utrymme. Invandring, nationell identitet och religionens roll i samhället har debatterats. I bakgrunden spökar Nationella fronten och dess kandidat, Marine Le Pen, som når ca 15% i opinionsmätningarna. Sarkozy och hans närmaste rådgivare, varav några med förflutet i extremhögern och Nationella fronten, har hakat på med målet att locka över så många av hennes väljare som möjligt om det blir en andra omgång Sarkozy - Hollande.


(Laurent Cipriani/AP/SIPA)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar