måndag 19 mars 2012

Dödskjutningar på judisk skola skakar om i valkampanjen


Den franska presidentvalskampanjen tar paus några dagar. Kandidaterna ställer in möten och mediaframträdanden de närmaste dagarna med anledning av dödskjutningen på en judisk skola i Toulouse på måndagen. En lärare, hans två barn och ytterligare en elev på skolan dödades. En 17-åring svävar mellan liv och död.

Gärninsmännens skjutvapen och motorcykel var av samma sort som användes för någon vecka sedan när soldater sköts ihjäl i närliggande staden Montauban. Misstankarna riktas mot tre fallskärmsjägare som tvingats lämna sina tjänster på grund av nazistiska åsikter.

Den förra rabbin i Paris uttalade sig på radiokanalen France info och kopplade samman våldsdåden med den allmänna stämningen i landet, med uppskruvat tonläge mot invandrare och religiösa minoriteter. 

Hur kan det inträffade påverka presidentvalet? Givetvis är det för tidigt att ställa frågan, inte minst med hänsyn till offren. Och med hänsyn till att många frågetecken kvarstår kring dådet. Men det är förstås omöjligt att bortse från eventuella konsekvenser när det inträffar så nära inpå valet.

Socialisternas Francois Hollande har länge kritiserat president Sarkozy för att splittra fransmännen och ställa grupper mot varandra. Sarkozy å sin sida kan få ökat stöd då han som president är yttersta symbolen för  sammanhållningen i landet. Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon kritiserade under måndagen indirekt Nationella fronten, med anledning av att dess hedersordförande Jean-Marie Le Pen tidigare i ett kampanjtal för partiets kandidat, hans dotter Marine Le Pen, citerat en anti-semit. 

2 kommentarer:

  1. Det är det politiskt korrekta etablissemanget som bär huvudansvaret för sådana här dåd, de skapar själva sådana här galningar på grund av den islamisering och andra vansinnigheter som de genomför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer tyvärr alltid finnas enskilda galningar som tar lagen i egna händer. Det kan inget etablissemang i världen hindra. Däremot blir det politik om samhällsklimatet bidrar till våldsdåd som det i Toulouse. Om vanligt folk lämnas i sticket av höger- och vänsteretablissemang är det inte konstigt om extremrörelser kanaliserar missnöjet genom tex proteströstning. Vilket i sin tur kan inspirera extremisterna att bli ännu mer extrema..

      Radera