måndag 19 mars 2012

Paus i valkampanjen och ny fas då media måste ge utrymme åt alla kandidater


Gårdagens dödskjutningar på en skola i Toulouse innebär att presidentvalskampanjen tillfälligt tar en paus ett par dagar. Kandidaterna har ställt in valmöten och mediaframträdanden. Från och med gårdagens publicering av de godkända kandidaterna går presidentvalet dessutom in i en ny fas. Då måste nämligen media ge lika stort utrymme åt var och en, vilket gör att de små partiernas kandidater får större uppmärksamhet.

CSA, den ansvariga myndigheten, har emellertid meddelat att kandidaternas uttalanden med anledning av skol-attentatet inte räknas in i mediatiden. Enligt lagstiftningen som reglerar kandidaternas medianärvaro omfattas radio- och tv, men ej den skriftliga pressen och ej heller parlamentets egen tv-kanal.

Vilka är då kandidaterna, som har lämnat in minst 500 godkända underskrifter från förtroendevalda (se om systemet med underskrifter i mitt tidigare inlägg). De är tio till antalet. Det är UMPs Nicolas Sarkozy, socialistpartiets François Hollande, Nationella frontens Marine Le Pen, mittenpartiet Modems François Bayrou, vänsterfrontens Jean-Luc Mélenchon, Europe-Ecologie/ De grönas Eva Joly, extremvänsterns Philippe Poutou (Nouveau parti anticapitaliste) och Nathalie Arthaud (Lutte ouvrière), Nicolas Dupont-Aignan, borgerlig gaullist och Jacques Cheminade, en udda kandidat, vänstergaullist, som ställer upp för andra gången. Antalet kandidater är mindre än både 2002 och 2007.

Alla räknar med att François Hollande och Nicolas Sarkozy går vidare till den andra omgången även om minnet från 21 april 2002 finns i bakhuvudet. Då slogs socialisternas Lionel Jospin ut av Nationella frontens Jean-Marie Le Pen redan i första omgånen. Le Pen ställdes sedan mot Jacques Chirac i andra omgången. Chirac vann med sovjetiska siffor, drygt 80% eftersom många socialister röstade på den borgerlige Chirac mot Le Pen. 

Däremot kan första omgångens fördelning av röster på de mindre kandidaterna spela roll för mobiliseringen av vardera läger inför andra omgången. François Hollande vet att de flesta av Jean-Luc Mélenchons väljare kommer rösta på honom, samtidigt får Mélenchon inte bli för stor, då riskerar nämligen Hollande att få färre röster än Sarkozy i första omgången vilket vore ett symboliskt bakslag.

Frågan är också hur skol-attentatet kommer att påverka kampanjen. Kommer det att lyfta upp frågor om otrygghet och kriminalitet, vilket normalt sett gynnar högern? Eller kommer viljan till enighet och respekt för olika folkgrupper och minoriteter att gynna socialisten Hollande? Han har tidigare kritiserat Sarkozy för att splittra landet och vända grupper mot varandra i sin jakt på Nationella frontens sympatisörer.



Justitiepalatset i Brest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar