onsdag 17 april 2013

Stukad Hollande Europas hopp?


På Svenska dagbladet på nätet finns en artikel om François Hollande under rubriken “Stukad Hollande fara för Europa” (här). Therese Larsson skriver att “hans socialistregering i det närmaste bedrivit klappjakt på de rika” och “framförallt måste han dra upp huvudet ur sanden och genomföra de reformer landet så väl behöver”.

Nja, klappjakt på rika låter som kopierat rakt av från den franska högerns vulgärargument. Skatterna har höjts men den omtalade marginalskatten på 75% på inkomster över en miljon euro per år (drygt 8,3 miljoner kronor) har stoppats av Conseil constitutionnel (konstitutionsrådet) och den nya versionen som planeras innebär att det istället blir företaget där den högavlönade är anställd som ska betala skatten. Företagen som annars får en skattesänkning på 20 miljarder euro nästa år. Hur socialistiskt är det? Hollandes regering är bara socialistisk till namnet, dess politik ligger nära mittfåran. Och vilka reformer menar Therese Larsson? Hon utvecklar det inte men jag misstänker att det handlar om det gamla vanliga; avregleringar, ökad konkurrens, privatiseringar och liknande. Det som visat sig vara ett så lysande framgångsrecept..  

Tänk om det är tvärtom? Att Europas hopp står just till det faktum att Hollande är stukad? Röster höjs nu i Frankrike för att byta kurs och utmana den europeiska och tyska åtstramningspolitiken som drabbar södra Europa med full kraft.

Det tycks ju bara vara det sociala trycket underifrån som kan få Europas makthavare att ändra kurs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar