fredag 26 april 2013

En tur till hamnen


Ett mål med bloggandet är att skriva någorlunda regelbundet. Utmaningen är att skriva kort och kärnfullt men ändå utveckla vissa ämnen emellanåt. Imorgon skriver jag om en blogg som lyckas med det korta och kärnfulla, men idag blir det en text om en promenad genom stan ner till hamnen och vad man kan uppleva där.

Bretagne, ja hela Frankrike har badat i sol och värme de senaste dagarna. Våren är äntligen här! I Brest har vi haft kring 15 grader och i förrgår gick jag ned till hamnen tillsammans med Typhaine, en promenad på 30 minuter ungefär. Vi följde spårvägen längst de sluttande huvudgatorna Jean Jaurès (efter socialistledaren) och rue de Siam genom stans centrala delar. Gatorna var fyllda med sommarklädda, vårlediga ungdomar.
Längst ned vid rue de Siam svänger vägen av till höger över bron till kvarteret Recouvrance på andra sidan floden Penfeld (se fotot högst upp på bloggen) men vi vek av till vänster istället. Där passerar man « slottet » på höger sida, ett fort kring vilket Brest växte fram som stad, för att en bit bort komma till cours Dajot, en park på en platå som sträcker sig från slottet i väst och svävar ovanför hamnkvarteret som öppnar sig nedanför. Parken kröns av ett högt monument (la tour rose) till minne av amerikanska soldater i första världskriget.
Vi rundade parken och följde en av de två vägar som likt ramper från varsitt håll följer platåns framsida ner mot en parkering och vidare ut mot hamnområdet. I Hamnen, med sina kontorsbyggnader, biltrafik, restauranger och uteserveringar hittade vi ett ledigt bord på en pub, La bouteille à la mer, med utsikt över glittrande vatten och små fiskebåtar. Hamnen består av ett flertal mindre kajer med olika båtar; alltifrån stora tankers och forskningsinstitutets imponerande fartyg "Pourquoi pas?", till passagerarfärjorna som trafikerar öarna Molène och Ouessant, sjöräddningsbåtar, gamla vackra segelfartyg (vi såg Recouvrance segla in vid en av kajerna)  och en större småbåtshamn. Jag drack ett glas Perle et pépin från Clos Massotte (rött vin, len men smakrik av mörka bär och lakrits). Sen gick vi hem när solen stod lite lägre på himlen och inte längre värmde lika mycket.


Del av hamnen. Vid träden ovanför, som en balkong, höjer sig cours Dajot med  krigsmonumentet La tour rose, uppförd första gången 1927 av American Battle Monuments Commission till minne av välkomnandet av amerikanska soldater under första världskriget. Monumentet förstördes av tyskarna under andra världskriget men återuppbyggdes 1958. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar