söndag 20 januari 2013

Kriget i Mali, fransk media och krigspresidenten


Gisslandramat i Algeriet har fått sin blodiga upplösning samtidigt som den franska militära insatsen i Mali, operation « Serval », går in på sin tionde dag. Frankrike står återigen i världspolitikens centrum efter kriget i Libyen 2011. Jag passar på att återuppväcka bloggen, tänker att om jag sätter intrycken på pränt kanske jag får en bättre överblick över dramat som skakar Mali men där hela regionen tycks inblandad och de arabiska årstiderna snabbt avlöser varandra. Det är lätt att slentriankonsumera massmedias kommentarer, intervjuer och lägesbeskrivningar annars. Det här det första inlägget av flera, och jag börjar « bakvägen » med krigets konsekvenser för fransk inrikespolitik och president Hollandes ställning. Det kan tyckas vara en aspekt av underordnad betydelse men får stort utrymme i fransk media.

På radio (France Info) kommenterades igår den nya bilden av François Hollande. Han har tidigare beskyllts för att vara mjäkig och oförmögen att ta svåra beslut. En jovial byråkrat som gillar att dra vitsar och vars smeknamn var « Flanby » efter namnet på en dallrig brylépudding. Själv framställde han sig som « normal president » i motsats till hans yvige och hyperaktive företrädare. Men presidenten har fått sitt krig och bildvalet i media syftar nu att framställa honom allvarlig, bestämd och med kontroll över situationen. Statsmannamässig.

De som har följt fransk politik och Hollandes tio år som ledare för socialistpartiet visste förstås redan att han är en skicklig och habil maktspelare, men ofta har medias bild en tendens att ersätta verkligheten. Bilden av presidenten är central ty presidentposten, och följaktligen personen, symboliserar republikens enhet och konstitutionen från 1958 ger presidenten stora befogenheter, särskilt i utrikes och säkerhetspolitiken. Fransk politik är dessutom personfixerad, makthavarna från höger och vänster rekryteras från samma elitskolor, Hollande är inget undantag. Presidenten är två personer i en ; dels en människa av kött och blod och dels den officiella, historiska personen och de båda smälter samma till en (det är inte min teori om ledares « två kroppar », det var Ernst Kantorowicz som 1957 publicerade The King’s Two Bodies. A study on medieval political theology).

I en politisk kommentar i Le Point, signerad Anna Cabana, är rubriken « Hollande, président guerrier, c’est sa deuxième chance ! ». Hollande som krigspresident, hans andra chans! Efter att Cabana konstaterat medias nya bild av Hollande säger hon :

« ..det intressanta är, och det är en minister som sa det till mig igår, ‘det säger mycket om vårt kollektiva, monarkistiska undermedvetna ‘. Frankrike är ett land som både tar död på sina kungar och är monarkistiskt. Sen i fredags, sen Hollande förklarade krig mot terrorismen, är det slut med den « normale presidenten », Hollande är hädanefter en krigspresident och i Frankrike gillar vi krigspresidenter, varje gång ökar de i opinionsmätningarna – de framstår som virila och modiga för att de går i krig. Nu när Hollande krigar får han en ny auktoritet. »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar