måndag 9 april 2012

Premiär för officiella kampanjvideor

Fransk medialagstiftning är detaljerad och långtgående inför presidentvalet. Från och med den här veckan ska var och en av de tio kandidaterna få lika mycket tid i audiovisuella media (radio och tv, pressen omfattas dock inte). Varje kandidat får 43 minuter i tv, mellan 9 och 20 april, uppdelat i tio inslag på en och en halv minut, och åtta inslag på tre och en halv minut. I de här officiella inslagen är attacker på motståndarna förbjudna och dekoren får inte innehålla officiella inslag (länken går till artikel på franska i Le Figaro). I år gör dock CSA, den ansvariga myndigheten, ett undantag. Tidigare var trikoloren (franska flaggan) helt förbjuden, men i år ville flera kandidater visa inslag från valmöten innefattande frenetisk flaggviftning.
Katten Muurbish tittar intresserat på Hollandes
valprogram. Eller på matskålen längre bort? 

Francois Hollandes video är suggestiv med historiska referenser till revolutionen, folkskolan, skatter och välfärd; slagorden är antikapitalistiska ("pengar ska återges sin rätta plats som tjänare och inte herre!") och återuppbyggnad,  jämlikhet och rättvisa står i centrum i hans tal som illustreras med ett svepande bildspel.

Nicolas Sarkozy videosnutt är minimalistisk, kandidaten är i centrum och talar direkt till tittaren och först på slutet visas en kort bildsekvens från ett kampanjmöte. Hans tal handlar om hur Frankrike hållit stånd i krisen under hans styre och vilka värderingar han omhuldar; arbete före bidrag, auktoritet som skyddar, auktoritet i skolan, rättigheter och solidaritet men också skyldigheter..  

Svensk media skriver om franska valet; DN, Svd



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar