lördag 7 april 2012

Marine Le Pen och den "guldkantade fascismen", Sarkozy i Le Pen-land och Hollandes 48 timmar i förorten


Skriver kvällens blogginlägg med mopedljud och hejarramsor i öronen. Utanför firar Brests fotbollssupportrar lagets seger över Lille på Brests arena ”Stade Francis-Le Blé”. Stade brestois 29 är på 14:e plats i franska ligan, mot Lille på 3:e plats.

Dagens politiska utspel kan sammanfattas som följer (med hjälp av Le Monde på nätet, och inslag under lördagen på radiokanalen France Info). 

Le Pen mot "mondialism" och islamism

Marine Le Pen positionerade sig som den verkliga antisystem-kandidaten och gjorde utfall mot den ”guldkantade fascismen” i ett tal i Lyon under lördagen. Det vill säga Goldman Sachs, EU och finansmarknaderna, "mondialismen". Tidigare har hon kritiserat den ”gröna fascismen”, dvs islam. Hon vill upphäva lagen från 1973 som förhindrar franska centralbanken att låna ut pengar direkt till staten mot nollränta, istället för att som idag tvinga staten att finansiera sig via finansmarknaderna. I övrigt idel klassiska högerpopulistiska utspel mot korrumperade eliter, skatter och pålagor.



Sarkozy riktade sig till Nationella frontens sympatisörer

Nicolas Sarkozy höll tal i Saint-Raphaël i Sydfrankrike, ett fäste för Nationella fronten. Han riktade sig också till dess väljare, han tror inte att Nationella fronten har lösningar på folks ”lidande” men tvärtom ökar det. Socialisterna är de verkliga vinnarna om Marine Le Pen får många röster, enligt Sarkozy. Det är också allmänt känt att det var av taktiska skäl som Francois Mitterrand införde proportionalitet i valsystemet på åttiotalet, vilket tillät Nationella fronten att få representation och samtidigt splittra högern. 

Sarkozy om socialisternas svikna vallöften... 1983

På radio (France Info) gjorde Sarkozy en intressant jämförelse med socialisternas politik på 1980-talet och idag.  En kort tillbakablick: Francois Mitterrand vann presidentvalet 1981 och vänstern fick regeringsmakten för första gången på länge. Man sjösatte en rad radikala åtgärder som höjd minimilön, sänkt pensionsålder, förstatliganden osv. Efter ett par år, 1983, var däremot ekonomin i dåligt skick och regeringen beslutade att pausa socialismen och genomföra försämringar och neddragningar, vilket skulle visa sig bli permanent

Den europeiska och internationella kontexten var inte helt oviktig; i Storbritannien och USA hade Thatcher och Reagan inlett sin nyliberala offensiv några år tidigare. 

Med Sarkozys historieskrivning berodde däremot den ekonomiska krisen på den förda politiken.   ”Då tog det två år, 2012 behövs bara två dagar innan det blir kris” , menade Sarkozy och varnade för att gå samma väg som Spanien och Grekland. Det här är viktiga och avgörande frågor och jag kommer med all säkerhet återkomma till dem  i bloggen.

Morallektioner till höger och vänster

Sarkozy ifrågasatte vänsterns morallektioner när det gäller invandringspolitik och kritiserade ”kaviarvänstern” samtidigt som han försvarade sitt förslag att halvera invandringen. ”Jag kan inte godta en invandring som enbart bygger på önskan att tillägna sig Frankrikes generösa sociala förmåner”, sa Sarkozy. Påminner det inte om Göran Perssons oro för ”social turism” en gång i tiden?


Francois Hollande på turné i förorterna

Francois Hollande  avslutade sin 48-timmars förorts-tour som tagit honom från Vaulx-en-Velin i Lyon till Aulnay sous Bois i Paris. Han åkte pendeltåg tillsammans med vanliga resenärer och ironiserade över Sarkozy som hade behövt poliseskort för att göra samma sak (kanske inte så konstigt, Sarkozy är sittande president, Hollande är inte det, inte än i alla fall). Hollande blev däremot väl mottagen och många ville bli fotograferade med honom. Han måste mobilisera förortens vänsterväljare att överhuvudtaget gå och rösta, valdeltagandet är som lägst i de här områdena

På radio (France Info) intervjuades en missnöjd Sarkozyväljare som trots två jobb har svårt att få det att gå ihop och som inte fått det bättre. Han skulle rösta på Hollande den här gången. I inslaget intervjuades också en person med utländsk brytning som ansåg att vänstern är de enda som inte stigmatiserar muslimer.

Hollandes inriktning är intressant. Han ville inte höra talas om någon ”Marshallplan” för förorterna, som Sarkozy lovade 2008. ”Ingen vet ens vem Marshall var, folk i förorterna vill ha uppmärksamhet, respekt och hållbar politik”, menade Hollande som planerar att tillämpa sina generella vallöften speciellt mot förorterna. 

Det handlar om ”generationskontrakt” för att uppmuntra företag att anställa unga och behålla äldre, 60 000 nyanställningar i utbildningsväsendet och 150 000 offentliga ungdomsjobb, framförallt i miljösektorn.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar