tisdag 11 juni 2013

Grekland stänger statstelevisionen

Den grekiska regeringen har abrupt stängt ner public service-televisionen, ERT. Enligt franska Le Monde blev teveskärmarna svarta efter klockan elva på tisdagskvällen på de tre statliga tv-kanalerna. Även svenska media skriver om det (DNSR, AB). Om det hade varit första april hade jag trott att det var ett mindre lyckat aprilskämt!

Anledningen är förstås nedskärningarna under överinseende av långivarna i « trojkan » (IMF, EU och Europeiska centralbanken). Det innebär att drygt 2500 anställda sägs upp och att den statliga radion och televisionen ska stöpas om. En regeringstalesman citeras:
– ERT är ett typiskt exempel på total avsaknad av insyn, i kombination med ett otroligt slöseri. Och det får sitt slut i dag, säger Simos Kedikoglou, talesperson för regeringen och tidigare tv-journalist vid ERT

En annan grek som intervjuas säger att ERT är Pasoks (socialdemokraternas) bastion och att åtgärden är en del i maktkampen i regeringen där Pasok ingår.

Slate.fr intervjuar en tidigare Brysselkorrespondent för ERT, Vangelis Demeris, som nu jobbar på Ethnos, Greklands andra största dagstidning.

Quelle était la place de l’ERT dans le paysage audiovisuel grec?
ERT est la source majeure d’information pour l’opinion publique. Le paysage audiovisuel grec est très fragmenté. Les chaînes privées sont détenues par différents groupes, mais elles sont beaucoup moins rigoureuses sur le plan de l’information: elles jouent sur l’impression, pas sur les faits. ERT est très portée sur l’information dans l'ensemble. Il y a différentes chaînes avec différents rôles, mais les JT d’ERT sont très regardés. Les débats autour de la crise économique se sont surtout tenus sur les chaînes publiques. Personnellement, j’ai aussi travaillé dans le privé, et la qualité des débats n’a rien à voir, c’est vraiment meilleur dans le public. C’est extrêmement grave pour la démocratie.

På svenska :
Vilken plats hade ERT i det grekiska medialandskapet?
ERT är allmänhetens främsta informationskälla. Det grekiska medielandskapet är mycket fragmenterat. De privata kanalerna ägs av olika företag men de är inte alls lika noga med nyhetsbevakningen ; de spelar på intryck, inte på fakta. ERT är starkt inriktad på att behandla information i sin helhet. Det finns olika kanaler som spelar olika roller, men den dagliga nyhetssändningen på ERT har höga tittarsiffror. Debatten kring den ekonomiska krisen har framförallt utspelat sig på de statliga kanalerna. Jag har arbetat också i det privata och kvalitén på debatterna är inte jämförbar, det är verkligen bättre i de statliga kanalerna. Det är väldigt allvarligt för demokratin.

Grekerna har drabbats hårt av krisen. En del förändringar har antagligen varit oundvikliga med tanke på omfattningen av den svarta ekonomin och skattefusket. Andra har skett till ett alldeles för högt socialt pris. Reformerna som pådyvlats det grekiska folket av dess egen regering och av IMF och EU saknar rättviseprofil och nu drabbas en av grundvalarna i demokratin.

Public service, tv och radio i allmänhetens tjänst, är mer än en symbol. Det är en av demokratins pelare i det samhälle vi lever i, oavsett om vi väljer att kalla det informationssamhälle, massmediesamhälle eller något annat.

Det är inte en överdrift att hävda att den grekiska demokratin fått sig ytterligare en rejäl törn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar