torsdag 20 juni 2013

Asociala reformer

Idag hålls socialt toppmöte i Frankrike, under ledning av president Hollande och regeringen. Det är startskottet för årets förhandlingsrunda mellan staten och arbetsmarknadens parter. Det tjuvstartade redan i tisdags då de statsanställda fick veta att deras löner kommer frysas även under 2014, för fjärde året i rad. Många frågor ska behandlas; arbetslösheten, framtidens jobb, arbetsmiljö, yrkesutbildning, osv. Men den största frågan av dem alla är reformen av pensionssystemet.

Ska Hollande, som socialdemokrat, kunna reformera (läs; försämra) det franska pensionssystemet, där högern och Sarkozy misslyckades? Vid tidigare försämringar har vänstern demonstrerat på gatorna, men nu när deras egen regering gör sig redo för samma sak, hur kommer vänsterfolket reagera då?

För den som vill läsa mer (på franska): Le Monde och Le Figaro skriver om det och L'Humanité skriver om fackförbundet CGTs förslag att utveckla den haltande franska industrin. Regeringen hoppas att dess offentliga investeringsbank och en skattesänkning riktad till företagen ska hjälpa, men det döms ut som otillräckligt och inte bara av CGT.



François Hollande. Skärmbild Le Monde/Reuters.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar