fredag 4 maj 2012

Hollande får nytt stöd och Sarkozy är slagkraftig in i det sista


Idag är sista kampanjdagen inför franska presidentvalet på söndag. Opinionsmätningarna ger Hollande en klar seger, men de osäkra väljarna är många. Mittenpolitikern Francois Bayrou, femma i valets första omgång, meddelade igår sitt stöd för Francois Hollande, och den andra kandidaten, Nicolas Sarkozy, var på morgonen i radiokanalen Europe1:s studio.

 Francois Bayrous stöd till Socialistpartiets kandidat kom litet oväntat. Den liberala mitten i fransk politik, som Bayrou förkroppsligar som ledare för partiet Modem, har länge samarbetat med de konservativa. Nu räknar han med att Hollande vinner på söndag och att fransk mitten-höger står inför stora förändringar, inför sommarens parlamentsval och under kommande mandatperiod. 

Frågan är hur stor inverkan utspelet har på de drygt 9% som röstade på Bayrou i första omgången. Enligt opinionsmätningarna uppger en tredjedel att de ska rösta på Hollande, en tredjedel på Sarkozy och en tredjedel avstå. Socialistpartiet jublade men Hollande underströk att de inte fört några samtal, det var inte ett villkorat stöd på något sätt. Sarkozys partikamrater och Bayrous tidigare regeringskollegor talade om ett misstag och en ensam röst utan betydelse. (Bayrou var utbildningsminister i Chiracs konservativa regering).

 Bayrous korta uttalande var skarpt, ja han gav rent av Sarkozy en rejäl örfil.  Han förklarade att anledningen till ställningstagandet var Sarkozys jakt efter extremhögerns väljare, hans ”fixering vid invandring och gränser”. Bayrou anklagade Sarkozy för att valt en ”våldsam” linje i valrörelsen, i motsättning till ”mina värderingar, och gaullismen”. ”Hur hamnade vi här? Det är vad det här valet handlar om”.   

Sarkozy på morgonradio

Nicolas Sarkozy var på radio imorse, på Europe 1. Hans första officiella kommentar till Bayrous ställningstagande var att Modemledaren redan 2007, då han kom trea i valet, tagit ställning mot Sarkozy i valets andra omgång och att det är konstigt att han nu ska rösta på Hollande vars ekonomiska politik Bayrou själv dömt ut som oansvarig.

Han var lika slagkraftig som vanligt, Sarkozy. ”Jag var uträknad ändå från början men fransmännen har överraskat alla observatörer, media och opinionsmätningar”. I beskrivningarna om att Hollande och vänstern kommit undan med grovheter, medan media nästan bedrivit kampanj mot Sarkozy. ”Le Pens väljare är inte en andra klassens människor,  ingen säger något när socialisternas kandidat vänder sig till alla väljare, varför skulle jag vara förhindrad att vända mig till alla väljare utom de sex miljoner som röstade på Madame Le Pen?”  Sarkozy gjorde samtidigt klart att det är uteslutet att samarbeta med "familjeföretaget Nationella fronten".

Sedan argumenterade kandidat-presidenten lika energiskt mot några av Francois Hollandes förslag (fler statsanställda och höjning av smic, minimilönen bland annat). ”Har man inte koll på statens finanser hamnar vi i samma läge som Spanien!” En svensk sosse eller moderat skulle inte säga emot..

Sarkozy försvarade sina reformer;  en miniminivå på vissa offentliga tjänster i händelse av strejk (kollektivtrafik och i skolan), ökad autonomi (makt) till universitetsledningarna, pensionsreform, minskade utgifter m.m. Efter några avlutande frågor från lyssnarna var en och en halv timme med Sarkozy slut. Han skyndade vidare till de sista insatserna i valrörelsen och i studion tog de politiska satirikerna och rösthärmarna över.

Nicolas Sarkozy på valmöte i Toulon igår varnade för vänstern och avslutade
 med att det återstår en dag för att övertyga till "den vackraste segern.."
Men opinionsmätningarna ger segern till Francois Hollande (47,5 - 52,5) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar