måndag 28 oktober 2013

Bretagnes bönder i uppror mot vägskatt

Våldsamma drabbningar mellan demonstranter och polis, tårgas, skadade.. Man skulle kunna tro att det handlade om huliganer eller förortsupplopp, men scenen utspelades på motorvägen i höjd med Pont-de-Buis, mellan Quimper och Brest i Finistère i helgen. Demonstranterna, ett tusental bönder och åkare hade samlats för att protestera mot l'écotaxe, en ny vägskatt, och deras främsta vapen var kålhuvuden, ägg och traktordäck. Och regeringen verkar beredd att backa.

Händelserna beskrivs i en rikligt illustrerad artikel i Ouest-France men har också toppat riksmedia under helgen. Kolonnen med traktorer och fordon ska ha varit fyra kilometer lång när demonstranterna begav sig av för att förstöra en metallbågar som rests över vägen, anordning och symbol för den nya skatten för tung trafik som ska börja gälla från 1 januari (écotaxe). Det var den enda intakta metallbågen sedan de två andra förstörts tidigare. Gendarmer hade beordrats ut för att försvara bågen.

Fordonsskatten beslutades redan under förra regeringen men genomförs först nu. Intäkterna är vikta för investeringar i vägar och järnvägar och skatten ska få transportörerna att välja andra, mer miljövänliga transportssätt.

Motståndet har vuxit under året, anförda av Collectif pour l’emploi en Bretagne (kollektivet för jobb), en samling av åkare, bönder, företag och intresseorganisationer. Bland annat ingår FDSEA, den lokala avdelningen av det mäktiga bondefacket. Kollektivet menar att Bretagne drabbas extra hårt på grund av de längre avstånden till marknaden och i bakgrunden finns också krisen i jordbruket och livsmedelsindustrin som står för en tredjedel av regionens ekonomi.

Bretagne har redan fått en sänkning av skatten och flera undantag. Finistères departementsfullmäktige (med socialistisk majoritet) har gått längre och kräver att skatten skjuts upp och utreds och ett åttiotal parlamentariker i nationalförsamlingen har motionerat om dess avskaffande. Efter lördagens demonstration har regeringen aviserat ytterligare lättnader, i samband med att den backar om nya skatter på olika sparformer. Oppositionen anklagar regeringen för amatörism, regeringen svarar att den lyssnar på kritiken.

Översatt från Ouest-France:
I en intervju med Ouest-France beklagade Finistères prefekt Jean-Luc Videlaine « demonstrationens våldsamhet, av folk som offentligt har bekräftat att de skulle sopa undan gendarmerna ». Prefekten, som konstaterade att motståndet intensifierats den här lördagen den 26 oktober och bedömde att demonstranterna var ett tusental personer, ironiserade över ryktet som spreds under en halvtimmes upphåll i demonstrationen. « Det är såklart osant att jag hade kunnat begära Paris tillstånd att tilllåta demonstranterna montera ned metallbågen! » 

Thierry Merret, ordförande för den lokala avdelningen av bondefacket, FDSEA i Finistère:« Vi har tömt de fyra sista släpvagnarna med kålhuvuden, men vi stannar kvar. Vi är  fortfarande här för vi är fästa vid vår bygd. Staten har svarat oproportionerligt. Vi har blivit beskjutna av tårgasbomber. Demonstrationen handlar om framtiden för Bretagnes ekonomi. Det är därför som demonstranterna inte vill ge sig av. Jag befarar att demonstrationen i Quimper nästa lördag kommer att sluta illa på grund av Paris autistiska attityd. »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar