lördag 13 juli 2013

Tågolycka och en märklig polemik

De senaste dagarna har en värmebölja sköljt över landet, till och med över Brest som vanligtvis svalkas av det fuktiga havsklimatet. Katterna sträcker ut sig på golvet eller försvinner ut på de vildvuxna bakgårdarna. Människor klär sig lätt, fyndar i butikerna som tycks förlänga sommarrean hela tiden eller söker sig till stranden. Grannen, en bioföreståndare, är mindre glad. Och inte kan det vara lätt för tävlingsscyklisterna som ska ta sig runt hela landet i Tour de France!

Nyheterna har toppats av den tragiska tågolyckan i Brétigny-sur-Orge i Essonne utanför Paris igår, där sex personer miste livet. Orsaken tycks vara defekt räls som fick tåget, som skulle till Limoges, att spåra ur. Sabotage är inte uteslutet men inte troligt enligt mediauppgifter. President Hollande var snabbt på plats och uttryckte sin medkänsla med offer och anhöriga och tre utredningar har redan initierats.

Samtidigt dog fem personer i en motorvägsolycka i södra Frankrike. Det ger såklart inte lika stora rubriker. Vissa trafikolyckor ses som värre än andra (det finns förstås en mängd förklaringar till det men skillnaden blir tydlig när olyckorna inträffar samtidigt).

åter till tågolyckan. Frågan om rälsunderhållet har rests, men framförallt har en märklig polemik blossat upp. Och det blev snabbt politiskt. Det handlar om obekräftade uppgifter att ett gäng ungdomar skulle ha plundrat offren på tillhörigheter direkt efter olyckan och sedan attackerat räddningsfordon.

Källan sägs vara polisfacket Alliance, men uppgifterna har inte bekräftades av vare sig räddningspersonal eller myndigheter. Journalister från France 2 och France 3 som tidigt var på plats kunde inte heller bekräfta det,  däremot vittnar de om att många ungdomar var på plats, några som filmade tågolyckan och som sedan motades bort av polisen. Stämningen ska ha varit mycket spänd.

Journalisten Peggy Mauger säger sig ha sett ett flygande föremål och säger vidare att hon inte väntat sig en sådan spänning på en olycksplats, "à la limite de l'affrontement de banlieue" (på gränsen till ett förortsupplopp). En räddningsarbetare ska ha utsatts för ett stöldförsök av sin mobiltelefon. Artikeln med journalisternas vittnesmål är här.  

Högerpolitiker tog snabbt avstånd från de obekräftade uppgifterna. Vänsterpolitikerna varnade för att blåsa upp händelsen. Båda lägren har förstås rätt. Det är allvarligt nog om bara en bråkdel av uppgifterna stämmer, om räddningsarbetare förutom själva insatsen tvingades hantera ungdomar som var i vägen. Samtidigt borde väl offentliga personer vänta att uttala sig tills uppgifterna bekräftats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar